13 maart 2024

Jaren geleden (ik ben op dit moment ook alweer 26 jaar) was mijn Cito-toets score VMBO-kader. Volgens de juf moest ik maar wat met mijn handen doen en was studeren niets voor mij. Nu moet ik zeggen dat ik het inderdaad leuk vind om met mijn handen te werken, maar ik kan ook erg nieuwsgierig zijn. Daarom heb ik de keuze gemaakt om eerst op het MBO en daarna zowel op het HBO als universitair door te studeren. Zodoende staat er zowel een lasapparaat als een microscoop op mijn kamer.

Maar volgens sommige groepen mensen ben je schijnbaar een ander persoon op het moment dat je nog niet hoger bent opgeleid. Natuurlijk heb je jarenlang geïnvesteerd met tijd, geld en heel wat nachten doorhalen. Maar ben je minder in de liefde (e-Matching datingsite)? Of kun je dan minder veilig autorijden (Academica autoverzekering)? Of ben je dan minder gezond (Promovendum zorgverzekering)? Ik heb in mijn HBO-tijd in elk geval meer bier gedronken dan in mijn tijd als MBO-student.

Ik heb het ook wel eens voorgelegd aan hoger opgeleide jongeren. Maar dan werd er soms zonder blikken of blozen gezegd dat ze nooit iets zouden beginnen met iemand die lager is opgeleid. Op de vraag of ze zich dan te goed voelden was het antwoord een doodeenvoudig: “ja”. Als je iemand nog nooit hebt gezien of hebt leren kennen en je jezelf op voorhand al te goed vindt voor iemand op basis van uiterlijk dan ben je een racist, als diegene toevallig ook op een ander geslacht valt een homofoob, enz.. Maar wanneer je jezelf te goed vindt omdat iemand gekozen heeft om bakker of timmerman te worden in plaats van advocaat of arts, is dat dan heel gewoon?

Iedereen mankeert wel iets. En sommige mensen zijn misschien minder goed in studeren. Maakt dat hun minder? Zelfs al kun je wél goed studeren, dan kan het zo zijn dat er thuis niet genoeg geld is om te studeren of heb je mogelijk op andere momenten pech in het leven die maken dat je er niet in slaagt om een theoretisch papiertje te halen. Nu wil ik die mensen absoluut niet als sneu neerzetten. Maar ik wil maar zeggen dat ik zowel relaties met lager als met hoger opgeleide vrouwen heb gehad en ik het verschil niet heb gemerkt.

Naast student en ondernemer ben ik ook bij de politiek betrokken als provinciaal Statenlid voor de FNP in Fryslân. Zelfs hier kom ik bij het Model European Parliament (vroeger het Fries Jeugd Parlement) tegen dat je alleen mee mag doen als je een HAVO of VWO-opleiding doet. Ik vind het ook niet vreemd dat MBO’ers dan zeggen dat ze niets met de politiek hebben en zich daar ook niet zomaar toe uitgenodigd voelen.

Afsluitend wil ik meegeven dat ik ook zie dat het in bijna de meeste gevallen wel wat meevalt. En voor de hoger opgeleide jongeren die zich hier al op betrappen, kan ik het ook niet kwalijk nemen als je altijd in een ‘ bubbel’ bent opgegroeid, waar dit de gewoonste zaak van de wereld is. Maar swipe voor de verandering vooral eens naar rechts als iemand niet een HBO- of universitaire studie heeft gevolgd; het zal je meevallen. En tegen mensen die meer met de handen werken, zou ik willen zeggen dat ook niet alle hoger opgeleide mensen per se elitair zijn.

Tjitte Hemstra

Statenlid FNP provincie Fryslân, student en uitvinder

Foto: PixabayTags: